Onze kanjers - Jasper van der Bles
Voor deze editie van 'Onze Kanjers' spreek ik met Jasper van der Bles, wooncoach en al ruim 15 jaar betrokken bij nieuwbouwprojecten. Jasper begeleidt bewoners tijdens de spannende reis van het kopen van een nieuwbouwwoning tot het moment dat zij de sleutel ontvangen. Zijn persoonlijke aanpak en lange betrokkenheid bij het project maken hem een vertrouwd gezicht voor vele nieuwe bewoners.
Jasper, hoe zorg jij ervoor dat bewoners zich thuis voelen in hun nieuwe woning nog voordat ze er wonen?
“Een huis kopen vanaf tekening is best spannend, vooral als het de eerste keer is. Mijn taak is om die onzekerheid weg te nemen en de woning al een beetje 'eigen' te laten voelen. Als wooncoach begeleid ik de bewoners zodra de handtekening bij de makelaar is gezet tot na de oplevering. Ik neem ze mee door de plattegrond en bespreek de details van de woning. Waar komen de installaties en welke aanpassingen zijn mogelijk? Door ze zoveel als mogelijk keuzevrijheid te geven – bijvoorbeeld bij de keuken of badkamer – kunnen de bewoners hun huis naar wens inrichten. Zo voelen de kopers zich al verbonden met hun nieuwe thuis nog voordat ze de sleutel hebben.”
Wat is de meest verrassende keuze die kopers ooit hebben meegemaakt?
“Een van de meest verrassende keuzes die ik heb gezien bij een project in Bilthoven was een bewoner die, na oplevering, een douche boven een trapgat liet plaatsen. Dat vond ik zo creatief! Tijdens de bouw was het bouwtechnisch niet toegestaan, maar het geeft wel aan hoe inventief mensen kunnen zijn als het om hun droomhuis gaat.”
Je bent al vanaf het begin betrokken bij De Nieuwe Defensie. Wat maakt dit project voor jou zo bijzonder?
“In september 2022 leverden we de eerste 20 appartementen op. Inmiddels heb ik - samen met mijn collega Ysette - 211 woningen begeleid en er staan nog 196 op mijn lijstje. Het mooie is dat je echt een wijk ziet ontstaan. De binnentuinen en verschillende soorten woningen maken het een buurtje in de stad. En dat vlakbij de oude binnenstad. Dat maakt het echt uniek.”
Totaal duurt de bouw acht à negen jaar. Hoe is het voor jou om zo lang aan één project te werken?
“Super leuk! Het team is echt geweldig. Je krijgt een steeds hechtere band met elkaar. Zelfs buiten werktijd hebben we contact. Ik ben meestal twee dagen per week op de bouwplaats, en de rest van de tijd werk ik vanuit de Warehouse, kantoor of thuis. Die afwisseling houdt het interessant. Maar richting de oplevering ben ik bijna vijf dagen per week op locatie, want dan is het weer even flink aanpoten."
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“Natuurlijk loop je tegen uitdagingen aan, zeker in een groot project als dit. De samenwerking met verschillende partijen en het inspelen op de wensen van bewoners kunnen soms lastig zijn. Maar die uitdagingen zorgen er ook voor dat je groeit in je werk. Neem bijvoorbeeld de autoluwe wijk, dat vereist goede communicatie met de gemeente en de Vereniging van Eigenaren (VvE). Gelukkig komen er altijd creatieve oplossingen uit, zoals bijvoorbeeld het delen van parkeerplaatsen onderling.”