Keek op de week 21
Ik kan me zo voorstellen dat iedereen benieuwd is wanneer we de heiploeg kunnen uitzwaaien. Met een kleine week vertraging is maandag 19 april de tweede heifase gestart. De planning was zes weken heien. Dit zou betekenen maandag 31 mei klaar.......
Siebe de belangrijkste vraag voor deze week; Gaat maandag de laatste paal in de grond?
"Dat gaan we net niet redden. Het goede nieuws is wel dat maandagavond de eerste heistelling weggaat. Daarna heeft de laatste stelling nog zo'n drie dagen nodig. Dus volgende week donderdag of vrijdag zijn we klaar. Mits we natuurlijk geen defect krijgen aan een stelling of zo. Maar daar ga ik niet van uit."
Hoeveel palen hebben we nog te gaan?
"Even rekenen! Op dit moment zijn er 870 palen geslagen. Dit betekent dat we er nog 112 hebben te gaan."
Hoort men daarna het hele jaar niks meer van De Nieuwe Defensie?
"Het antwoord zal voor een groot deel van de tijd JA zijn. Wat je nog kunt horen, is het vlinderen van de keldervloer. 's Ochtends storten we de vloer en in de loop van de dag starten we met het gladmaken van de vloer. Je hoort dan 's middags, 's avonds en eventueel 's nachts een schrapend geluid. We moeten het in 1x afmaken want de vloer moet bewerkt zijn, voordat het uitgehard is. Ervaring leert dat voor veel mensen dit stukken minder intensief is. Maar natuurlijk hoort u dit ruimschoots van te voren van ons."
Het bleek dat niet iedereen van woensdag op donderdag even rustig heeft geslapen. Men hoorde een krakend en piepend geluid komen vanaf de bouwplaats. Kun je uitleggen wat er aan de hand was?
"Allereerst excuus aan de mensen die door ons een slechte nachtrust hebben gehad. We hadden een extra pomp nodig om het grondwater weg te pompen voor blok 2. Echter deze pomp bleek een defect te hebben. Na melding hebben we deze pomp meteen vervangen. Dus als het goed is, heeft iedereen vannacht weer rustig geslapen?"
Ik ontvang met enige regelmatig de vraag waarom we heien én boren? En niet kiezen om alles te boren?
"De omliggende bebouwing ligt verder dan 50m verwijderd van de bouwplaats, waardoor het werk goed geheid kan worden. Uitzondering is het monumentale pand Villa Jongerius. Dit pand is niet gefundeerd. Dus hier moeten we extra voorzichtig zijn. Vandaar dat we de palen hier omheen boren. Een nadeel van boorpalen is, dat ze drie tot vier keer zo duur zijn om te kopen. Geld waar een koper later niets van terugziet. Daar komt bij dat in essentie een hei- en boorpaal niet van elkaar verschillen. Ze dragen allebei de constructie van een gebouw. Ik zeg altijd je merkt er niets meer van. Het geld dat het extra kost heb je letterlijk begraven. Een koper is dus blij als er geheid kan worden, omdat de woning niet onnodig duurder wordt. Een omwonende heeft liever dat we boren, omdat het minder geluidsoverlast betekent. Een lastige discussie met voor- en tegenstanders."
We beginnen langzaamaan de lucht in te gaan. Blok 1 heeft de eerste verdieping bereikt. Wat zijn we daar precies aan het doen?
"Ja, mooi hè! Je begint al een klein beetje te zien waar we aan bouwen. We zijn de wanden aan het zetten en de verdiepingsvloeren aan het storten. En zo werken we in een treintje door naar het hoogste punt."
Geniet allemaal van een zonnig weekend.
Team De Nieuwe Defensie